Loading...

Expeditieavond Leven Lang Leren: verbinden en samenwerken

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”]

‘Als je stopt met leren, begin je met doodgaan’, zo zei Albert Einstein treffend. Dat leren altijd een plek vindt in het leven, staat voor de deelnemers aan de expeditie ‘Leven Lang Leren’, onderdeel van Expeditie Regio Zwolle, buiten kijf. Daarom kwamen ze dinsdag 17 april 2018 weer bij elkaar voor de tweede expeditieavond bij Brainz in Zwolle. Tijdens de eerste avond werden verlangens gedeeld, tijdens deze avond gingen we concreet aan de slag: de eerste plannen zagen die avond het levenslicht.

De avond kende een informeel begin: onder het genot van een heerlijke pastamaaltijd kwamen de eerste gesprekken op gang. Mensen stelden zich aan elkaar voor: we mochten deze avond nieuwe deelnemers verwelkomen die graag hun bijdrage willen leveren. Anderen pikten hun gesprek van de vorige keer weer op. Zo ontstond een levendige dynamiek die de avond tekende. ‘Verbinden en samenwerken’ was dan ook het thema dat keer op keer terugkwam tijdens de gesprekken en het maken van de plannen.

Zingen tijdens het snorkelen

Na de maaltijd heette Sonja de Vries, junior beleidsmedewerker economie bij de gemeente Dronten, de aanwezigen welkom. Ze begeleidde een kort voorstelrondje, waarbij meer werd gedeeld dan de standaard naam, leeftijd en functietitel. Zo ontdekten we dat één van de deelnemers altijd zingt tijdens het snorkelen. Andere deelnemers vertelden dat ze buiten de regio zijn geboren, maar zich nu toch echt Zwollenaar voelen.

De thema’s van de expeditie Leven Lang Leren zijn onverdeeld in de thema’s basisvorming, opleiding, traineeships en verder ontwikkelen, zo vertelde Sonja. De opbrengsten van de eerste bijeenkomst werden gepitcht, zodat we deze keer daarop konden voortborduren. De deelnemers verdeelden zich over de thema’s en kregen vervolgens de opdracht om binnen vijftien minuten een concreet idee te ontwikkelen. Het motto: ‘Kies een idee en experimenteer.’

De uitdaging om enthousiasme in te perken

Het belangrijkste thema tijdens de korte brainstorm bleef: verbinden en samenwerken. De groepen raakten in een enthousiast gesprek en droomden groot, maar ook concreet. Ze wilden echt aan de slag, niet blijven vervallen in theoretische ideeën. Met die concrete plannen moest echte verandering plaatsvinden. De deelnemers staken elkaar aan en wilden na die vijftien minuten nog wel even door. Met enige moeite kwam iedereen weer bij elkaar.

Niet zonder reden kwamen de deelnemers weer bij elkaar: Milou van Elburg, friskijker en dwarsdenker bij de Rabobank, gaf een korte introductie in de lean start-up. Ze vertelden de groepen waar ze rekening mee moeten houden bij het ontwikkelen van een idee en concreet plan. Ze gaf ook waarschuwingen af en vertelde wat er vaak misgaat bij innovatie. Bovenaan de lijst van ‘waarom plannen mislukken’: een idee waar niemand behoefte aan heeft, toch uitwerken.

Concrete plannen

Met de waarschuwingen nog vers in het achterhoofd werkten de groepen één idee verder uit, ook wel Plan A genoemd. Per thema werd nagedacht over de doelgroep, het probleem dat ze oplossen en wat de waardepropositie van het idee is. Met andere woorden: wat hebben we onze doelgroep te bieden? De ideeën die werden uitgewerkt grepen wederom terug op het thema ‘verbinden en samenwerken’. De volgende ideeën worden namelijk verder uitgewerkt:

  • Basisvorming: leren van innovatieve scholen in het land;
  • Opleiding: werken met duobanen. Mensen uit het onderwijs deels in de praktijk laten werken en andersom;
  • Traineeships: een regionaal traineeplatform opzetten;
  • Verder ontwikkelen: een Tinder-achtige app ontwikkelen voor het matchen van banen met passies.

We kijken uit naar de volgende bijeenkomst, waar de ontwikkelingen van de aparte thema’s worden gepresenteerd. De groepen gaan namelijk zelfstandig verder om concreet aan de slag te gaan. Hoe de voortgang ook verloopt: ze zullen zeker leren van het proces en daarmee staan ze met beide benen in het leven.

[/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”]
9
SEP
Basecamp
Expeditie Regio Zwolle organiseert een event voor alle expedities. Denk mee en ontwikkel de regio!
Meld je aan!
[/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *